Een nieuwe website

U wilt een nieuwe, moderne website? Oké, maar hoe gaat dat in zijn werk het bouwen van een website en wat komt er zoal bij kijken?

Er zijn altijd veel dingen die u wilt vertellen of wilt laten zien. Wie u bent, wat u doet en waarom dat belangrijk is. In één oogopslag moet duidelijk zijn welke diensten of producten u levert. Een bezoeker moet direct in uw bedrijf geïnteresseerd raken anders wordt de website weer verlaten. 

Voor een eerste kennismaking neem ik dan ook graag de tijd omdat ik dat belangrijk vind. In deze tijd waarin we altijd online zijn is persoonlijk contact erg belangrijk is. Mensen willen zaken doen met echte mensen, niet met robots, dat ervaar ik zelf ook online met allerlei instanties. 

Ik bespreek wat uw ideeën over uw website zijn en denk met u mee om op een zo efficiënt mogelijke wijze te verder te kunnen gaan. Zodra de doelstelling van uw website bekend is en de toptaken en functionaliteit zijn bepaald kan een “wireframe” opgezet worden. Dit is een eenvoudige schematische voorstelling van de structuur of ruwbouw van uw website.

Hoe gaan we nu verder …

Wat zijn de stappen in het realiseren van uw website?

Hosting

Hosting

Domeinnaam

Voordat u begint met het bouwen van een huis, kiest u eerst een locatie uit waar u dat wilt doen. Dat is de normaalste zaak van de wereld. Dat geldt ook voor een website, de domeinnaam is uw adres op internet.

Bij een sterk idee hoort een sterke domeinnaam. Sterke domeinnamen zijn doorgaans zo kort mogelijk en zeer relevant voor de inhoud van de website. Bij het bedenken van een domeinnaam is het erg belangrijk om hier rekening mee te houden.

Als u bijvoorbeeld een domein gaat claimen dat uit meer dan vier of vijf woorden bestaat, kunt u weliswaar een unieke domeinnaam hebben, maar ook eentje die door de zoekmachines niet als ‘sterk’ zal worden beoordeeld. 

Er bestaat helaas een grote kans dat de domeinnaam die u direct bij uw idee bedacht had, niet meer vrij is. Ik help u mee om een andere sterke domeinnaam te kiezen.

Uw domeinnaam kunt u vastleggen door middel van een domeinregistratie. Of u nu een particulier bent of een bedrijf, ik kan de volledige domeinregistratie voor u regelen. Binnen enkele minuten heb ik online uw bestelling geplaatst en is uw domeinregistratie geregeld.

Hosting

Hosting is, zoals de definitie aangeeft, ruimte op een computerserver waar de informatie, afbeeldingen en ander inhoud van uw website worden opgeslagen. Deze ruimte is slechts maar een klein onderdeel van wat webhosting is in mijn ogen en die van vele anderen.

Het is eigenlijk de totale dienstverlening die wordt geleverd om uw website optimaal 24/7 op het internet te tonen. Zonder dat u na hoeft te denken over pakket overschrijdingen, backups, veiligheid, ondersteuning bij vragen en oplossen van problemen.

Als er nog geen webhosting is, kan ik dit voor u regelen. Ik verkoop geen webhosting paketten maar kan u wel adviseren in betrouwbare webhosting. Dit geldt ook voor een eventuele domeinnaam, vaak worden deze twee gecombineerd met elkaar.

Er zijn verschillende varianten van hosting. Welke voor u of uw bedrijf het meest geschikt is, is afhankelijk van vele factoren zoals de functionaliteit die u nodig heeft, het aantal bezoekers wat uw site trekt en de schijfruimte die u denkt nodig te hebben.

In de meeste gevallen is shared hosting een prima keuze. U deelt dan een server met anderen, waarbij iedereen een eigen stukje krijgt toegewezen waardoor de kosten laag blijven. Kijk echter niet alleen naar de laagste prijs, maar neem ook factoren mee als: wel of geen helpdesk, wanneer bereikbaar en hoe, data verkeer (per maand) en backup mogelijkheden.

Voor veel van mijn klanten regel ik de domeinnaam en “hosting” bij TransIP,  dit is een betrouwbare leverancier van hosted diensten i.c.m. een domeinnaam waar ik uitstekende ervaringen mee hebben.

Het webhosting pakket L van TransIP geeft u alle mogelijkheden, zeer goede support en betrouwbare backups

Wireframes

WireframesWaarom wireframes?

Een nieuwe website ontwerpen gaat net als met vele andere zaken het best met een plan. Hoe beter het plan, hoe efficiënter het bouwproces en hoe succesvoller uw website zal zijn.

Het plan voor een nieuwe website wordt een ‘wireframe‘ genoemd. Het is een visueel hulpmiddel bij het ontwikkelen van een website. Een wireframe is een eenvoudige schematische voorstelling van de structuur of ruwbouw van uw website.

U kunt het zien als de bouwtekening van een website, waarin een overzicht wordt gegeven van de verschillende onderdelen die op een website aanwezig zullen zijn. 

Het maken van wireframes bespaart uiteindelijk tijd en kosten. Hoe klein het project ook is, het loont altijd om wireframes te maken. Voor grote complexe sites zullen deze uiteraard uitgebreider en verder uitgewerkt moeten zijn. Maar ook voor een eenvoudige website is het raadzaam om snel en eenvoudig de pagina’s vast te leggen in wireframes.

Het grote voordeel is dat alleen op de inhoud gefocust wordt en niet op het grafische aspect (en of het dus ‘mooi‘ is of niet). Daarom bevatten wireframes geen of weinig teksten en afbeeldingen en slechts een minimum aan kleuren. Het is echt een blanco papier/ document met alleen lijnen.

Wireframes opstellen is een gezamenlijke denkoefening voor mij en u als klant. Tijdens dit proces leer ik u en uw wensen snel kennen. Dat is goed voor het ontwerpproces, de tussentijdse communicatie en het eindresultaat.

De focus ligt uitsluitend op:

 • structuur: de (samenhang van alle) pagina’s op uwe website.
 • layout: de schikking van de onderdelen op elke pagina.
 • navigatie: menu’s en links op uw website.
 • functionaliteit: elementen (tekstvelden, foto’s, filmpjes, sliders, knoppen…) die de interactie, het gebruiksgemak en de efficiëntie van uw website bepalen.
Inhoud

InvntarisatieInhoud

Het (laten) maken van een webdesign is iets wat niet in een uurtje gedaan is. Het is erg belangrijk om van te voren goed na te denken over welke doelen u met uw website heeft en welke inhoud daarbij hoort.

Voordat we starten met het maken van een webdesign hebben we daarvoor al in het eerste gesprek met behulp van de wireframes een start gemaakt en wat u als een soort schetstraject kunt zien.

Nu is belangrijk de volgende punten uit te werken:

 • het doel van de website (wat wilt u met uw website bereiken?)
 • de doelgroep(en) van de website (wie wilt u als bezoeker?)
 • de uitstraling (look and feel) van de website
 • het functioneel ontwerp (welke inhoud en informatiestructuur?) van de website
 • het budget ( hoeveel tijd en geld wilt u investeren ? )

De uitstraling (“Look and Feel”)

Wanneer de doelen en doelgroepen bekend zijn, kan de uitstraling van de website worden bepaald.

 • Heeft u al al huisstijl en logo voor uw bedrijf  of organisatie? Heeft u een bepaalde voorkeur voor bepaalde kleuren of een speciale typografie (bijvoorbeeld aangepast aan uw logo of aan de stijl van uw bedrijf?
 • Heeft u al een website? Maak een lijst van wat u daarvan wel en niet goed vindt en wat u wel of niet op een nieuwe site wilt terugzien.
 • Bezoek andere websites. Denk aan: concurrenten, of bedrijven met vergelijkbare doelgroepen. Welke tactieken gebruiken zij, wat spreekt u daarvan aan en wat niet, en op welke wijze denkt u de nieuwe website te onderscheiden van de bestaande websites in dit genre?
 • Welke uitstraling zoekt u?  Uw persoonlijke smaak is ook van belang. Houd u van een strak zakelijk en serieus design, of iets losser en jeugdiger? Begin met het verzamelen van websites en beelden die u inspireren.

Huisstijl, grafische uitdrukkingen en andere promotie materialen

Een goed gekozen huisstijl helpt u om uw boodschap op een krachtige en consistente manier te krijgen. Huisstijl (her) ontwerp kan van essentieel belang zijn voor uw nieuwe website.

Gebaseerd op uw huisstijl, kunnen diverse grafische uitdrukkingen worden ontworpen zoals:

 • Vistitekaartjes
 • Briefpapier
 • Brochures
 • Flyers
 • Posters

De kleuren en “Look and Feel” van uw huisstijl kunnen we gebruiken voor uw nieuwe website!

Offerte

OfferteOfferte aanvragen

Als het eerste gesprek positief is verlopen, zal een offerte worden opgemaakt.

In deze offerte staat niet alleen de prijs gespecificeerd, maar ook welke diensten ik voor u ga uitvoeren en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Aangezien elke website maatwerk is, leest duidelijk in de offerte welke werkzaamheden er binnen de offerte vallen en wanneer ik over meerwerk spreek. Zo bent u op de hoogte van alle specificaties.

De gemaakte offertes zijn vrijblijvend en geldig gedurende 30 dagen, tenzij anders aangegeven.

De offerte wordt digitaal opgemaakt en per e-mail verstuurd. U kunt deze online bekijken, accepteren en tekenen. Na een aanbetaling van 25% van de websiteprijs  kunnen we beginnen met het ontwerpen.

NB: conform de > Algemene Voorwaarden.

Concept

PrijzenConcept website

Als u akkoord bent met de offerte kunnen we verder gaan. Na het inventariseren van uw wensen, het bepalen van de layout, het registreren van de domeinnaam en het verzamelen van de nodige gegevens, wordt een concept gemaakt van de website.

Het door u goedgekeurde ontwerp wordt online gezet. Daar installeren we alle technische functies en eventueel maatwerk.

De website zal voor u als klant tijdens het bouwproces op een gemakkelijke manier via het internet beschikbaar zijn om de constructie goed te kunnen volgen. Niet alles zal nog goed werken, maar op deze manier krijgt u een goed beeld van de stand van zaken en mogelijke eindresultaat.

Materiaal

ImmagesMateriaal aanleveren

Als u het concept van de website door u is goedgekeurd kunnen we de website gaan vullen met uw teksten, relevante informatie, foto’s, referenties en wat u nog meer op uw website kwijt wilt

Goede, aansprekende teksten op een website zijn van het grootste belang om uw bezoeker aan te spreken, vast te houden en uiteindelijk klant te maken. 

Als u de teksten aanlevert bedenk dan dat een online lezer niet vaak de de hele tekst gaat lezen om onderaan bij de belangrijkste informatie te eindigen. Begin dus met de kern van het verhaal en werk die vervolgens uit. Op deze manier kan de lezer in één oogopslag bepalen of de webpagina de informatie bevat die hij zoekt.

Voor iedere tekst geldt sowieso: houd het eenvoudig en duidelijk. Niemand zit te wachten op ellenlange zinnen, moeilijke woorden of prachtige epistels als je op zoek bent naar praktische informatie. 

 • Zijn er nieuwsbrieven, social media of brochures waar we inspiratie uit kunnen putten?
 • Is er fotomateriaal aanwezig of gaan we een afspraak plannen om goed beeldmateriaal te maken?
 • Interviews en/of recente (web)teksten vormen de inspiratie voor de teksten van de nieuwe webpagina’s.
Testfase

TestenUittesten van de website

Wordt alles goed weergegeven op desktop, mobiel en tablet? We testen de website voor de meest recente browsers en apparaten en zorgen dat alle tekst, knoppen en pagina’s goed en snel werken. Daarna krijgt u een testversie van de website te zien en nemen we stap voor stap alle pagina’s door.

De test website geeft u de mogelijkheid om eventuele wijzigingen of extra wensen door te geven bij de opbouw van het concept. Ontwerp, inhoud en techniek zijn nu samengebracht in uw nieuwe website. Samen met u lopen we alles nog een keer na. Op basis van uw opmerkingen, foutmeldingen, enz. wordt uw website in detail bijgewerkt.

Na goedkeuring van het concept controleer ik de website opnieuw op alle punten om ervoor te zorgen dat alles goed werkt. De laatste test wordt de acceptatie test genoemd. Na uw goedkeuring plannen wij een opleverdatum in om uw WordPress website live te laten gaan.

Oplevering

Oplevering van de webiste

Als de website naar volle tevredenheid werkt wordt deze opgeleverd en online gezet.

De tweede factuur wordt verzonden en na deze betaling wordt toegang verleend tot uw website. 

De eerste maand na de oplevering kunnen nog zonder extra kosten kleine details die u toch anders wilt nog veranderd worden. Voor alle duidelijkheid, geen grote structurele veranderingen van design en layout.

Een maand na facturatie wordt de website als volledig beschouwd en worden verdere veranderingen aan de website niet meer kosteloos uitgevoerd.

NB: conform de Algemene Voorwaarden.

Onderhoud

OnderhoudOnderhoud van de websiste

Website onderhoud is een heel belangrijk punt als u een website heeft. Het lijkt een kleine moeite maar de praktijk leert dat het vaak niet gebeurd terwijl het wel nodig is. Updaten is ook heel belangrijk voor de veiligheid van uw WordPress website.

De WordPress website wordt opgeleverd zodat u zelf uw website kunt onderhouden. Toch zullen er regelmatig back-ups moeten worden gemaakt en zal de software up-to-date moeten worden gehouden. Ook wilt u dat er regelmatig nieuwe teksten of afbeeldingen worden toegevoegd. Het kan ook zijn dat u helemaal geen zin heeft in al dat technisch gedoe.

U kunt het onderhoud van uw WordPress website ook aan mij uitbesteden.

Of het nu gaat om dagelijkse aanpassingen of eenmaal per jaar, alles is mogelijk en zonder verplichtingen of contracten. Ik werk op uurbasis, op die manier weet u precies waar u aan toe bent.

Aanpassingen worden vaak dezelfde of de volgende werkdag uitgevoerd, één mailtje is voldoende. Iedere maand, of als dat wenst per kwartaal, ontvangt u een gespecificeerde factuur met de uitgevoerde werkzaamheden.

NB: conform de > Algemene Voorwaarden.

Waarom WordPress?

Wordpress

Waarom WordPress gebruiken, een terechte vraag. Dat is vaak de eerste vraag als ik klanten tref om een nieuwe website te bespreken. 

Voordelen
WordPress biedt vele voordelen voor u als beheerder. Het grote voordeel is dat u het zelf eenvoudig beheert zonder een expert te zijn. Dit maakt het toegankelijk voor uw bedrijf om te gebruiken.  

Beste CMS
Een algemene misvatting over WordPress is dat het niet goed genoeg zou zijn voor grote merken en bedrijven, omdat het open source is. Om deze misvatting te weerleggen: grote bedrijven zoals Ford, CNN, NRC, Spotify, D66 en HP/de Tijd gebruiken allemaal WordPress. 

Eenvoudig CMS
De reden waarom mensen zo snel wegwijs zijn in WordPress is omdat het eenvoudig is te begrijpen, zelfs voor beginners. Onder de motorkap bevindt zich een uitgebreide collectie aan functionaliteiten, acties en filters, waarmee u (middels een plugin of een paar regels code) alles kunt veranderen aan de manier waarop uw website functioneert. 

Gebruikersvriendelijk
De user interface van WordPress wordt sinds jaren geprezen. WordPress werkt het zeer intuïtief en zowel beginners als ervaren gebruikers kunnen ermee werken. Dit hoor ik ook dagelijks terug van mijn klanten. Dat maakt gebruik van WordPress laagdrempelig.

Google “loves” WordPress
Regelmatig updates, altijd voorop met de nieuwste technieken, gebruiksvriendelijk… Allemaal mooie voordelen, maar misschien wel het belangrijkste voordeel is dat Google van CMS WordPress houdt!

Door de logische architectuur en de tekst-gebaseerde structuur kunt u rekenen op een streepje voor bij de niet-WordPress websites (ja, die bestaan nog!). Ook zijn er talloze slimme SEO plugins beschikbaar om uw content nog beter te laten scoren in zoekmachines. 

Er moeten toch nadelen zijn?
Er wordt vaak gezegd dat WordPress niet veilig is. Er zullen natuurlijk mensen zijn die dit tegenspreken, maar WordPress  is mits goed geïnstalleerd met goede beveiliging plugins net zo veilig als ieder ander platform. 

Het AVADA template

Optimale gebruikservaring met het AVADA template!Een “template”, in het Nederlands ook wel pagina sjabloon of pagina template genoemd, geeft u de mogelijkheid om het uiterlijk van uw website volledig aan te passen.

Mijn websites zijn gebaseerd op de professionele WordPress AVADA template van Themefusion.

Met bijna 500.000 verkochte licenties is het Avada het best verkochte en gewaardeerde WordPress thema wat je kunt kopen. Heeft u eenmaal de licentie aangeschaft, dan krijgt u te allen tijde toegang tot de updates. 

Wat is het geheim van AVADA?
Waar onderscheidt dit template zich van andere? En waarom gebruik ik het graag? 

 • AVADA is (zoals de makers zelf zeggen) het Zwitserse zakmes van WordPress. Het is alle interieurstijlen die je je zou kunnen wensen in één. 
 • AVADA wordt continu geüpdatet en het is een modern, mooi vormgegeven, betrouwbaar en geschikt template om te gebruiken voor uw unieke nieuwe website.
 • AVADA stelt mij in staat op bijna alle klantvragen ja te zeggen: Kan dit ook? Ja! Kan ik dat ook aanpassen? Ja! En …. responsive? Natúúrlijk. 

Responsive
Een AVADA website schaalt snel en flexibel mee met de afmetingen van een beeldscherm. Er is dus maar één website, waarvan het ontwerp zich automatisch aanpast aan de gebruikerssituatie. Jouw website zal er dus op ieder apparaat fantastisch uitzien, of het nu om een desktop, smartphone of tablet gaat.

Woocommerce
Avada is WooCommerce compatibel, waardoor het de mogelijkheid biedt om alles op een mooie manier te verkopen.

Sociale media
Door het koppelen van uw website aan sociale media zoals LinkeIn, Twitter en Facebook, wordt de reikwijdte van uw website nog meer verhoogd.

Demo’s
Als u voorbeelden wilt zien van wat er mogelijk is met AVADA, neem dan een kijkje op deze pagina met prachtige demo’s: “AVADA demo’s”.

De combinatie van WordPress en AVADA is mijn specialiteit.
Ik zorg ervoor dat uw boodschap perfect terugkomt in het ontwerp.